Zupa czosnkowo -cebulowa. Na chorobę.
"Ksawery" przyniósł mi nie tylko urywający głowę wiatr, ale też kolejne przeziębienie. Tym razem postanowiłam nie leczyć się specyfikami z apteki, tylko naturalnymi lekami jak czosnek, mleko, miód.Stąd ta zupa - rozgrzewająca, aromatyczna. I powiem Wam, że działa! Bo czuję się już dzisiaj o niebo lepiej, dlatego szczerze ją polecam. Życzę Wam ciepła i zdrowia, bo przecież niedługo świętaaa!
Zupa czosnkowo - cebulowa
esencjonalny bulion drobiowy lub warzywny, robiłam na ok. 1,5 litra
1 łyżka masłagłówka czosnku, obranego i rozgniecionego
1 średnia cebula niedbale pokrojona
spora gałązka tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
sól morska i świeżo mielony pieprz
Na patelni rozgrzewam masło. Podsmażam połowę czosnku i cebuli do złotego koloru. Zawartość patelni i resztę cebuli i czosnku wrzucam na zagotowanego bulionu. Dodaję tymianek. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 25-30 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z grzankami lub po prostu w kubku.Po wypiciu barykaduję się pod kołdrą! ;)Smacznego!
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
Zazwyczaj leczę się domowymi sposobami, ale tę zupę zjadłabym nie tylko w czasie choroby :D
OdpowiedzUsuńJa też zjadłbym taką zupkę - gdyby tylko ktoś mi ją przyżądził
Usuń( he he he ).
Zupka robi się sama, wrzuć do gara i poczekaj! Będzie pycha! ;)
UsuńPrzydałaby mi się teraz taka zupa
OdpowiedzUsuńPyszna i w dodatku bardzo zdrowa
OdpowiedzUsuń