Angielska zupa cebulowa i Jamie Oliver
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego Olivera. Zmodyfikowałam nieco jego przepis dodając tymianek zamiast szałwii, a ponieważ staram się nie jeść nabiału zupę podałam z grzankami, zamiast zapieczoną z serem cheddar. Warto zastosować się do zasady Jamiego aby cebulę dusić przynajmniej 50 minut! Dzięki temu jest obłędnie słodka i aromatyczna.
Angielska zupa cebulowa Jamiego Olivera
/ przepis z programu Jamie w domu /
spory kawałek masła
oliwa
porządna garść świeżych listków szałwii (ja dałam dużą kępkę świeżego tymianku)
6 roztartych ząbków czosnku
5 czerwonych cebul, pokrojonych w plasterki
3 duże białe cebule, pokrojone w plasterki
3 podłużne szalotki, pokrojone w plasterki
300 g porów, obranych z wierzchnich liści i pokrojonych w plasterki
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 litry dobrej jakości bulionu wołowego, drobiowego lub warzywnego (ugotowałam na esencjonalnych bulionie drobiowym)
8 kromek dobrego, czerstwego chleba
W garnku rozgrzejcie masło i oliwę, dodajcie czosnek i tymianek (lub szałwię). Podsmażcie kilka chwil i dodajcie cebulę i pory. Przyprawcie solą i pieprzem. Garnek przykrywamy pokrywką zostawiając małą szparkę. Duście cebulę przynajmniej 50 minut na bardzo małym ogniu, na ostatnie 20 minut zdejmijcie pokrywkę, wtedy cebula nabierze złotego koloru. Serio, nie skracajcie czasu! Wiem, że będzie pachniało tak, że ślinka będzie ciekła, ale warto!
Po tych 50 minutach wlewamy bulion. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu na 10-15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem. Na tym etapie pokroiłam drobno pieczywo i zrumieniłam na suchej patelni.
W oryginale Jamie proponuje aby chleb dopasować do żaroodpornych miseczek a'la pokrywka, na to ułożyć starty ser i zapiec w piekarniku. Pewnie wersja z serem jest równie smaczna!
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
Mniam aż chce się jeść :P Bardzo fajne,mam pomysł już na jutrzejszą zupkę :)
OdpowiedzUsuńchodzi za mną ta zupa, i zastanawiałam sie z czyjego przepisu skorzystać...Twoja wersja z grzankami bardzo mi sie podoba. dam znac jak zrobie:)
OdpowiedzUsuńświetnie! będę czekać na info :)
Usuńmy dziś testujemy, ten przepis :) Już czuję, że wyjdzie smacznie :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że wyszło super! ;) pozdrawiam!
UsuńUwielbiam jego przepisy
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jak on gotuje
OdpowiedzUsuń