Zupa czosnkowo -cebulowa. Na chorobę.
December 14, 2013
-
"Ksawery" przyniósł mi nie tylko urywający głowę wiatr, ale też kolejne przeziębienie. Tym razem postanowiłam nie leczyć się specyfikami z apteki, tylko naturalnymi lekami jak czosnek, mleko, miód.Stąd ta zupa - rozgrzewająca, aromatyczna. I powiem Wam, że działa! Bo czuję się już dzisiaj o niebo lepiej, dlatego szczerze ją polecam. Życzę Wam ciepła i zdrowia, bo przecież niedługo świętaaa!
Zupa czosnkowo - cebulowa
esencjonalny bulion drobiowy lub warzywny, robiłam na ok. 1,5 litra
1 łyżka masłagłówka czosnku, obranego i rozgniecionego
1 średnia cebula niedbale pokrojona
spora gałązka tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
sól morska i świeżo mielony pieprz
Na patelni rozgrzewam masło. Podsmażam połowę czosnku i cebuli do złotego koloru. Zawartość patelni i resztę cebuli i czosnku wrzucam na zagotowanego bulionu. Dodaję tymianek. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 25-30 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z grzankami lub po prostu w kubku.Po wypiciu barykaduję się pod kołdrą! ;)Smacznego!
YOU MIGHT ALSO LIKE
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Zazwyczaj leczę się domowymi sposobami, ale tę zupę zjadłabym nie tylko w czasie choroby :D
OdpowiedzUsuńJa też zjadłbym taką zupkę - gdyby tylko ktoś mi ją przyżądził
Usuń( he he he ).
Zupka robi się sama, wrzuć do gara i poczekaj! Będzie pycha! ;)
UsuńPrzydałaby mi się teraz taka zupa
OdpowiedzUsuńPyszna i w dodatku bardzo zdrowa
OdpowiedzUsuń