26 listopada 2013

Kurczak Tikka Masala i znowu Jamie Olive



Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem porównać do niczego innego, ale też to że używa się niewielu składników, głównie z przypraw. I do tego jest banalne w przyrządzeniu! Wystarczy mieć w domu blender i kilka przypraw.
Kurczak Tikka Masala to danie wbrew pozorom nie indyjskie, a brytyjskie. Ludzie na wyspach spożywają je najczęściej, jeśli chodzi o potrawy z Indii. Dlatego też skorzystałam z przepisu nikogo innego, jak najlepiej gotującego Brytyjczyka na świecie!

Składniki i przygotowanie:

2 filety z kurczaka, pokrojone w 2 cm paski
2 średnie cebule, pokrojone w piórka
1 świeża chilli, posiekana
kawałek imbiru wielkości kciuka, pokrojony w plasterki
mały pęczek kolendry lub natki pietruszki
olej
masło
pasta tikka masala*
400 g pomidorów z puszki
400 ml mleka kokosowego lub 200 ml śmietanki kremówki
jogurt naturalny i cytryna do podania

Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju i maśle cebulę, imbir, chilli, kolendrę przez ok 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Dodajemy mięso i pastę tikka masala, mieszamy, doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Po chwili podsmażania wlewamy pomidory i mleko kokosowe. Jedną z puszek napełniamy wodą, mieszamy i wlewamy na patelnię. Mieszamy ponownie, doprowadzamy do wrzenia i później zostawiamy patelnię pod przykryciem na 20 minut na małym ogniu.
Kurczaka Tikka Masala podajemy z puszystym ryżem, kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego na wierzchu. Posypane kolendrą, z plastrem cytryny.

*pasta tikka masala
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju arachidowego (dałam słonecznikowy, też było super!)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 chilli
mały pęczek kolendry lub natki pietruszki
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
uprażone 2 łyżeczki nasion kminu i kolendry

Wszystko blendujemy na gładką pastę.





4 komentarze:

  1. Pięknie podane! Na pewno smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam wygląda przepysznie :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę godny polecenia. To danie potrafi podbić serca :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...