Marchewka z groszkiem - dodatek do dań mięsnych, ale wyśmienicie smakuje też solo. Pamiętam ją jako pomarańczową breję z przedszkola, ale teraz odkryłam na nowo, na obiedzie u Babci mojego Chłopaka. Idealnie słodka, kolorowa i miękka. Szkoda, że ciężko znaleźć przedszkole, w którym jest dobra kuchnia.. może wiele dań od małego byłoby naszymi ulubionymi ?
Marchewka z groszkiem
0,7 kg marchewki
puszka groszku konserwowego
1,5 łyżki masła
1 płaska łyżeczka mąki
sól
2 łyżki cukru
Marchewkę umyć i obrać. Gotować w lekko osolonej wodzie dopóki nie będzie miękka, trzeba jednak uważać, żeby nie była za miękka bo wyjdzie breja :) Następnie pokroić ugotowaną marchewkę w kostkę, a groszek odcedzić z zalewy. W rondelku rozgrzać masło, dodać marchew i podduszać ok. 5 minut. Dodać groszek. Mieszać delikatnie. Dodać mąkę i dusić przez kolejne 5 minut. Doprawić odrobiną soli i cukrem i poczekać aż cukier się skarmelizuje i wszystko zgęstnieje. Najlepiej jest próbować doprawić według własnego gustu, bo wiadomo, że jedni wolą bardziej słodką, a inni mniej.
Smacznego :)
About Me
Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
Uwielbiam!;)
OdpowiedzUsuń