Smaki dzieciństwa: Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem - dodatek do dań mięsnych, ale wyśmienicie smakuje też solo. Pamiętam ją jako pomarańczową breję z przedszkola, ale teraz odkryłam na nowo, na obiedzie u Babci mojego Chłopaka. Idealnie słodka, kolorowa i miękka. Szkoda, że ciężko znaleźć przedszkole, w którym jest dobra kuchnia.. może wiele dań od małego byłoby naszymi ulubionymi ? 


Marchewka z groszkiem


0,7 kg marchewki
puszka groszku konserwowego
1,5 łyżki masła
1 płaska łyżeczka mąki 
sól
2 łyżki cukru


Marchewkę umyć i obrać. Gotować w lekko osolonej wodzie dopóki nie będzie miękka, trzeba jednak uważać, żeby nie była za miękka bo wyjdzie breja :) Następnie pokroić ugotowaną marchewkę w kostkę, a groszek odcedzić z zalewy. W rondelku rozgrzać masło, dodać marchew i podduszać ok. 5 minut. Dodać groszek. Mieszać delikatnie. Dodać mąkę i dusić przez kolejne 5 minut. Doprawić odrobiną soli i cukrem i poczekać aż cukier się skarmelizuje i wszystko zgęstnieje. Najlepiej jest próbować doprawić według własnego gustu, bo wiadomo, że jedni wolą bardziej słodką, a inni mniej. 


Smacznego :)


1 komentarz:

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Instagram