Marchewka z groszkiem - dodatek do dań mięsnych, ale wyśmienicie smakuje też solo. Pamiętam ją jako pomarańczową breję z przedszkola, ale teraz odkryłam na nowo, na obiedzie u Babci mojego Chłopaka. Idealnie słodka, kolorowa i miękka. Szkoda, że ciężko znaleźć przedszkole, w którym jest dobra kuchnia.. może wiele dań od małego byłoby naszymi ulubionymi ?
Marchewka z groszkiem
0,7 kg marchewki
puszka groszku konserwowego
1,5 łyżki masła
1 płaska łyżeczka mąki
sól
2 łyżki cukru
Marchewkę umyć i obrać. Gotować w lekko osolonej wodzie dopóki nie będzie miękka, trzeba jednak uważać, żeby nie była za miękka bo wyjdzie breja :) Następnie pokroić ugotowaną marchewkę w kostkę, a groszek odcedzić z zalewy. W rondelku rozgrzać masło, dodać marchew i podduszać ok. 5 minut. Dodać groszek. Mieszać delikatnie. Dodać mąkę i dusić przez kolejne 5 minut. Doprawić odrobiną soli i cukrem i poczekać aż cukier się skarmelizuje i wszystko zgęstnieje. Najlepiej jest próbować doprawić według własnego gustu, bo wiadomo, że jedni wolą bardziej słodką, a inni mniej.
Smacznego :)
YOU MIGHT ALSO LIKE
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Uwielbiam!;)
OdpowiedzUsuń