Łosoś z parowara

Parowar poznałam około roku temu kiedy mój brat zachorował i musiał jeść na parze. Wcześniej nie byłam do niego zbytnio przekonana, bo a to że dużo miejsca zajmuje, że czasochłonne, że to, że tamto. Ale któregoś dnia postanowiłam, że spróbuję. I nie zawiodłam się. Najbardziej lubię przyrządzać ryby, które są miękkie i soczyste. Dlatego dzisiaj zrobiłam łososia z brokułami na parze z sosem beszamelowym. Polecam go wszystkim, którzy chcą zjeść coś zdrowego i mało pracochłonnego.

Łosoś z brokułami na parze z sosem beszamelowym
dla 1 osoby

łosoś świeży ok. 150 g
brokuł 200 g
sól morska
pieprz
sok z cytryny
ulubione zioła

Łososia umyć, doprawić według uznania i na 20 odstawić do lodówki. Brokuły umyć i lekko posolić. Nastawić wodę w parowarze i kiedy zacznie się gotować ułożyć w nim rybę i warzywa. Parować przez 12 minut, po tym czasie łosoś będzie soczysty, a brokuły al dente.

O sosie beszamelowym pisałam już tutaj


5 komentarzy:

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Instagram