Parowar poznałam około roku temu kiedy mój brat zachorował i musiał jeść na parze. Wcześniej nie byłam do niego zbytnio przekonana, bo a to że dużo miejsca zajmuje, że czasochłonne, że to, że tamto. Ale któregoś dnia postanowiłam, że spróbuję. I nie zawiodłam się. Najbardziej lubię przyrządzać ryby, które są miękkie i soczyste. Dlatego dzisiaj zrobiłam łososia z brokułami na parze z sosem beszamelowym. Polecam go wszystkim, którzy chcą zjeść coś zdrowego i mało pracochłonnego.
Łosoś z brokułami na parze z sosem beszamelowym
dla 1 osoby
łosoś świeży ok. 150 g
brokuł 200 g
sól morska
pieprz
sok z cytryny
ulubione zioła
Łososia umyć, doprawić według uznania i na 20 odstawić do lodówki. Brokuły umyć i lekko posolić. Nastawić wodę w parowarze i kiedy zacznie się gotować ułożyć w nim rybę i warzywa. Parować przez 12 minut, po tym czasie łosoś będzie soczysty, a brokuły al dente.
O sosie beszamelowym pisałam już tutaj
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
lubię dania z parowaru
OdpowiedzUsuńa ja nie lubić łososia ;)
OdpowiedzUsuńtyle gustów ile ludzi :)
UsuńUwielbiam łososia ale z brokułami jeszcze go nie jadłam.:D
OdpowiedzUsuńDawno ryb nie jadłam. Jak tylko wrócę do domu to zrobię to:)
OdpowiedzUsuń