Kapusta z pomidorami
1/2 główki średniej kapusty
szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego
przecier z pomidorów
łyżka masła
łyżka mąki
pieprz sól
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem. Odcedzić po 5 minutach zostawiając trochę wody. Zalać wywarem i gotować przez ok. 30 minut dopóki kapusta nie będzie miękka. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać mąkę i lekko ją zasmażyć. Dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać do obiadu lub z kromką chleba na ciepło.
Przecier pomidorowy bardzo łatwo zrobić : wystarczy zmiksować 2-3 dojrzałe pomidory na papkę i gotowe
Smacznego ;)
Zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku, gdzie będę dodawać mniejsze i większe kulinarne inspiracje, serdecznie zapraszam :)
A ja zamiast kapusty wolę kawę i dobrą książkę. I mój parapet przy oknie balkonowym :) Ale kapusta Twojej mamy wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustę, choć ja pewnie dodałabym świeżym pomidorów zamiast przecieru, zwłaszcza teraz, latem:-)
OdpowiedzUsuńPrzecier jest oczywiście ze świeżych pomidorów - chodzi tylko o konsystencję :)
UsuńBardzo lubię taką kapuchę, zwłaszcza w postaci tzw. słodkiego bigosu.
OdpowiedzUsuńtaką kapustę mogłabym jeść i jeść... Pyszna. Całe szczęście, że przy okazji zdrowa. :)
OdpowiedzUsuń