2 sierpnia 2012

Kapusta z pomidorami

Są takie wieczory kiedy po prostu lubię posiedzieć na tarasie, patrzeć na zachodzące słońce i wyjadać sos kawałkiem chleba. Przepis na kapustę od mojej mamy, która robi ją po mistrzowsku.


Kapusta z pomidorami


1/2 główki średniej kapusty
szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego
przecier z pomidorów
łyżka masła
łyżka mąki
pieprz sól


Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem. Odcedzić po 5 minutach zostawiając trochę wody. Zalać wywarem i gotować przez ok. 30 minut dopóki kapusta nie będzie miękka. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać mąkę i lekko ją zasmażyć. Dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać do obiadu lub z kromką chleba na ciepło. 
Przecier pomidorowy bardzo łatwo zrobić : wystarczy zmiksować 2-3 dojrzałe pomidory na papkę i gotowe 


Smacznego ;)

Zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku, gdzie będę dodawać mniejsze i większe kulinarne inspiracje, serdecznie zapraszam :) 


5 komentarzy:

  1. A ja zamiast kapusty wolę kawę i dobrą książkę. I mój parapet przy oknie balkonowym :) Ale kapusta Twojej mamy wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką kapustę, choć ja pewnie dodałabym świeżym pomidorów zamiast przecieru, zwłaszcza teraz, latem:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecier jest oczywiście ze świeżych pomidorów - chodzi tylko o konsystencję :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię taką kapuchę, zwłaszcza w postaci tzw. słodkiego bigosu.

    OdpowiedzUsuń
  4. taką kapustę mogłabym jeść i jeść... Pyszna. Całe szczęście, że przy okazji zdrowa. :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...