6 sierpnia 2012

Duży upał i mały obiad

Chyba każdy z nas ma tak, że przy temperaturze sięgającej powyżej 30 stopni ani nie chce się jeść, ani tym bardziej stać przy garnkach. Dlatego też proponuję mały i szybki obiad, który równie dobrze może być śniadaniem lub kolacją. 

Omlet z pieczarkami i czarnymi oliwkami
/ dla 1 osoby /

ok.7 średnich pieczarek
10 czarnych oliwek
łyżeczka oliwy
dwa plasterki żółtego sera
2 jaja
świeżo zmielony pieprz 
sól morska

Pieczarki umyć i posiekać w małą kostkę. Wrzucić na suchą patelnię i od czasu do czasu mieszając odparować wodę z grzybów. W tym czasie posiekać drobno oliwki i ser. Do pieczarek dodać oliwę, oliwki i doprawić do smaku. Podsmażać przez 3 minuty. W miseczce wymieszać jajka i przelać na patelnię. Dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy jajko się zetnie posypać serem i poczekać aż się roztopi. Omlet złożyć łopatką na pół. Można podawać z sosem czosnkowym lub jogurtem greckim. 

Smacznego :) 


8 komentarzy:

  1. Zdecydowanie, i jeszcze, jak jest duszno przed burzą... Zjadłabym taki omlet.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny omlet!
    Ale ja lubię coś robić w kuchni nawet w upał...

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, na upały - omlet mały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na śniadanie, czy na kolację- świetny;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sam wygląd zachwyca :) Oliwek z pieczarkami w omlecie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie omlety!

    PS Paulino Twoje zdjęcie profilowe jest wspaniałe!
    Cieszę się, że tu trafiłam:)!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...