Makaronowa zapiekanka z sosem beszamelowym

Lubię jak ktoś ma imieniny. To takie niewymagające święto, kiedy można po prostu ugotować coś dobrego i cieszyć się wspólnie spędzonym czasem. Wczoraj mój tata obchodził imieniny, więc postanowiłam ugotować mu jedną z najbardziej lubianych zapiekanek w naszej rodzinie. Przyrządzać ją nauczyła mnie moja mama, jest bardzo prosta i nie trzeba jej poświęcać dużo czasu. A naczynie żaroodporne opróżnia się w kilka minut ;) W zależności kto w czym gustuje najbardziej, można wzbogacać ją o różne składniki. Dzisiaj podam Wam przepis na wersję mięsną, ale kiełbasę można zastąpić np. tuńczykiem lub cukinią i papryką ;-)


Makaronowa zapiekanka z sosem beszamelowym

500g ulubionego makaronu
łyżka masła
500 g pieczarek
laska kiełbasy
brokuł
ser żółty (użyłam goudy)
sól morska i świeżo zmielony pieprz


sos:
masło
mąka
mleko
śmietana
sól morska, świeżo zmielony pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka


Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem oliwy, potem odcedzić. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić na ćwiartki, a brokuła ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na suchej patelni podgrzać pieczarki, do momentu aż odparują, czyli ok. 8 minut. Następnie dodać kiełbasę i masło, całość podsmażać przez ok. 5-7 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę makaronu, następnie farsz pieczarkowy, znowu makaron i na końcu brokuły. Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić na patelni, dodać mąkę i podsmażać na złoty kolor, ciągle mieszając dodawać mleko. Podgotować chwilę. Ja dodatkowo dodaję łyżkę śmietany 18% i doprawiam do smaku. Proporcje zależą od tego jak dużo sosu chcemy uzyskać i jak gęsty ma być. Jeśli jest za gęsty należy dodać mleka, a jeśli jest zbyt rzadki - śmietany. Całość zalać dokładnie sosem i na wierzch posypać startym serem. Ja dodatkowo lubię posypać ser ulubionymi przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu na 20 minut. 


Smacznego ;) 



6 komentarzy:

  1. fajna taka zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanki jak najbardziej i to z makaronem i brokułami ale czy mogę użyć mrożonych brokuł bo już kupiłam w Lidl i szukam pomysłu na świetny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że może być mrożony, ważne jest tylko to by wcześniej był ugotowany. Koniecznie pochwal się efektem końcowym ;)

      Usuń
  3. Cmeha, zafundowałaś mi tym przepisem podróż sentymentalną:) Dziękuję bardzo:)
    Bardzo często robiłam takie zapiekanki jako studentka:) Miłe to były czasy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak widać beszamel niezastąpiony w każdym przypadku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też taka zapiekanka znika ze stołu raz dwa :) Polecam dodawanie mrożonych mieszanek warzywnych dla urozmaicenia dodatków.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Instagram