Lubię jak ktoś ma imieniny. To takie niewymagające święto, kiedy można po prostu ugotować coś dobrego i cieszyć się wspólnie spędzonym czasem. Wczoraj mój tata obchodził imieniny, więc postanowiłam ugotować mu jedną z najbardziej lubianych zapiekanek w naszej rodzinie. Przyrządzać ją nauczyła mnie moja mama, jest bardzo prosta i nie trzeba jej poświęcać dużo czasu. A naczynie żaroodporne opróżnia się w kilka minut ;) W zależności kto w czym gustuje najbardziej, można wzbogacać ją o różne składniki. Dzisiaj podam Wam przepis na wersję mięsną, ale kiełbasę można zastąpić np. tuńczykiem lub cukinią i papryką ;-)
Makaronowa zapiekanka z sosem beszamelowym
500g ulubionego makaronu
łyżka masła
500 g pieczarek
laska kiełbasy
brokuł
ser żółty (użyłam goudy)
sól morska i świeżo zmielony pieprz
sos:
masło
mąka
mleko
śmietana
sól morska, świeżo zmielony pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem oliwy, potem odcedzić. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić na ćwiartki, a brokuła ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na suchej patelni podgrzać pieczarki, do momentu aż odparują, czyli ok. 8 minut. Następnie dodać kiełbasę i masło, całość podsmażać przez ok. 5-7 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę makaronu, następnie farsz pieczarkowy, znowu makaron i na końcu brokuły. Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić na patelni, dodać mąkę i podsmażać na złoty kolor, ciągle mieszając dodawać mleko. Podgotować chwilę. Ja dodatkowo dodaję łyżkę śmietany 18% i doprawiam do smaku. Proporcje zależą od tego jak dużo sosu chcemy uzyskać i jak gęsty ma być. Jeśli jest za gęsty należy dodać mleka, a jeśli jest zbyt rzadki - śmietany. Całość zalać dokładnie sosem i na wierzch posypać startym serem. Ja dodatkowo lubię posypać ser ulubionymi przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu na 20 minut.
Smacznego ;)
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
fajna taka zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńZapiekanki jak najbardziej i to z makaronem i brokułami ale czy mogę użyć mrożonych brokuł bo już kupiłam w Lidl i szukam pomysłu na świetny obiad:)
OdpowiedzUsuńPewnie że może być mrożony, ważne jest tylko to by wcześniej był ugotowany. Koniecznie pochwal się efektem końcowym ;)
UsuńCmeha, zafundowałaś mi tym przepisem podróż sentymentalną:) Dziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńBardzo często robiłam takie zapiekanki jako studentka:) Miłe to były czasy:)
jak widać beszamel niezastąpiony w każdym przypadku ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też taka zapiekanka znika ze stołu raz dwa :) Polecam dodawanie mrożonych mieszanek warzywnych dla urozmaicenia dodatków.
OdpowiedzUsuń