Uwielbiam chyba wszystkie makarony. Zarówno te z sosem na bazie oliwy, jak i śmietany. Od października prawie co tydzień razem ze znajomymi odwiedzam małą włoską restaurację. Nigdzie nie jadłam tak dobrej pizzy prosto z kamiennego pieca opalanego drewnem, czy makaronu ze szpinakiem. I właśnie ten makaron dzisiaj odtworzyłam. Wyszedł równie dobry! ;)
Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem
porcja dla 3 osób
500g szpinaku, najlepiej świeżego
330ml śmietany 18%
200g sera gorgonzola
2 plasterki dowolnego żółtego sera
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
bazylia do dekoracji
ulubiony makaron
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak dokładnie opłukać z wszelkiego piasku (ja dodatkowo obcinam łodygi). Drobno posiekany czosnek podsmażyć na maśle i dodać szpinak. Smażyć dopóki nie będzie całkowicie miękki, mi zajęło to ok. 10-15 minut. Następnie dodać śmietanę i wszystko zagotować. Pokruszyć ser na małe kawałki i dodać do sosu. Gdy gorgonzola się rozpuści, dodać ser żółty.
Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku i podawać z makaronem i listkiem bazylii.
Smacznego ;)
YOU MIGHT ALSO LIKE
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
uwielbiam! zwłaszcza teraz, kiedy świeżego szpinaku jest pod dostatkiem :)
OdpowiedzUsuńOoooooooo mój ulubiony szpinaq :-D pyszności
OdpowiedzUsuń