20 maja 2012

Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem

Uwielbiam chyba wszystkie makarony. Zarówno te z sosem na bazie oliwy, jak i śmietany. Od października prawie co tydzień razem ze znajomymi odwiedzam małą włoską restaurację. Nigdzie nie jadłam tak dobrej pizzy prosto z kamiennego pieca opalanego drewnem, czy makaronu ze szpinakiem. I właśnie ten makaron dzisiaj odtworzyłam. Wyszedł równie dobry! ;)

Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem
porcja dla 3 osób

500g szpinaku, najlepiej świeżego
330ml śmietany 18%
200g sera gorgonzola
2 plasterki dowolnego żółtego sera
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
bazylia do dekoracji
ulubiony makaron

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak dokładnie opłukać z wszelkiego piasku (ja dodatkowo obcinam łodygi). Drobno posiekany czosnek podsmażyć na maśle i dodać szpinak. Smażyć dopóki nie będzie całkowicie miękki, mi zajęło to ok. 10-15 minut. Następnie dodać śmietanę i wszystko zagotować. Pokruszyć ser na małe kawałki i dodać do sosu. Gdy gorgonzola się rozpuści, dodać ser żółty.
Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku i podawać z makaronem i listkiem bazylii.
Smacznego ;)








2 komentarze:

  1. uwielbiam! zwłaszcza teraz, kiedy świeżego szpinaku jest pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooooooo mój ulubiony szpinaq :-D pyszności

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...