Uwielbiam chyba wszystkie makarony. Zarówno te z sosem na bazie oliwy, jak i śmietany. Od października prawie co tydzień razem ze znajomymi odwiedzam małą włoską restaurację. Nigdzie nie jadłam tak dobrej pizzy prosto z kamiennego pieca opalanego drewnem, czy makaronu ze szpinakiem. I właśnie ten makaron dzisiaj odtworzyłam. Wyszedł równie dobry! ;)
Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem
porcja dla 3 osób
500g szpinaku, najlepiej świeżego
330ml śmietany 18%
200g sera gorgonzola
2 plasterki dowolnego żółtego sera
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
bazylia do dekoracji
ulubiony makaron
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak dokładnie opłukać z wszelkiego piasku (ja dodatkowo obcinam łodygi). Drobno posiekany czosnek podsmażyć na maśle i dodać szpinak. Smażyć dopóki nie będzie całkowicie miękki, mi zajęło to ok. 10-15 minut. Następnie dodać śmietanę i wszystko zagotować. Pokruszyć ser na małe kawałki i dodać do sosu. Gdy gorgonzola się rozpuści, dodać ser żółty.
Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku i podawać z makaronem i listkiem bazylii.
Smacznego ;)
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
uwielbiam! zwłaszcza teraz, kiedy świeżego szpinaku jest pod dostatkiem :)
OdpowiedzUsuńOoooooooo mój ulubiony szpinaq :-D pyszności
OdpowiedzUsuń