Zróbmy coś do połasuchowania! Idę po puszkę orzeszków ziemnych i zabieram się do pracy ;-)
Orzeszki w karmelu
1 puszka orzeszków ziemnych, najlepiej niesolonych
1 łyżka wody
1 łyżeczka masła
3/4 szklanki cukru, może być zarówno biały, jak i brązowy (ja używam pół szklanki, ale to według uznania)
opcjonalnie cynamon
Jeśli nie uda mi się dostać orzeszków bez soli (bo przecież ochota jest tak wielka, że nie ma czasu szukać!) wykładam je na sitko i płuczę zimną wodą. W garnku lub głębokiej patelni rozpuszczam dokładnie cukier z wodą. Uważam żeby się nie przypalił. Dodaję masło i orzeszki. Wszystko dokładnie mieszam, by każdy był pokryty karmelem. Jeszcze chwilę mieszam, dosłownie 3-4 minutki. I gotowe. Wykładam na folię spożywczą i studzę 5 minut. Teraz można zabrać się za łasuchowanie!
Smacznego ;-)
About Me
Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
pychotki:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam orzechy, szczególnie w połączeniu z cukrem:D
wszystkiego dobrego na Święta życzę;*
o to przekąska w sam raz dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńmyślę, że nikt by sobie tego nie odmówił :-)
Usuń