6 kwietnia 2012

Orzeszki w karmelu

Zróbmy coś do połasuchowania! Idę po puszkę orzeszków ziemnych i zabieram się do pracy ;-)

Orzeszki w karmelu
1 puszka orzeszków ziemnych, najlepiej niesolonych
1 łyżka wody
1 łyżeczka masła
3/4 szklanki cukru, może być zarówno biały, jak i brązowy (ja używam pół szklanki, ale to według uznania)
opcjonalnie cynamon

Jeśli nie uda mi się dostać orzeszków bez soli (bo przecież ochota jest tak wielka, że nie ma czasu szukać!) wykładam je na sitko i płuczę zimną wodą. W garnku lub głębokiej patelni rozpuszczam dokładnie cukier z wodą. Uważam żeby się nie przypalił. Dodaję masło i orzeszki. Wszystko dokładnie mieszam, by każdy był pokryty karmelem. Jeszcze chwilę mieszam, dosłownie 3-4 minutki. I gotowe. Wykładam na folię spożywczą i studzę 5 minut. Teraz można zabrać się za łasuchowanie!

Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. pychotki:)
    uwielbiam orzechy, szczególnie w połączeniu z cukrem:D
    wszystkiego dobrego na Święta życzę;*

    OdpowiedzUsuń
  2. o to przekąska w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że nikt by sobie tego nie odmówił :-)

      Usuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...