Tajskie curry z kurczakiem i papryką




Pewnego dnia w lodówce zastałam tylko pół piersi kurczaka, pół papryki i pół puszki mleczka kokosowego. Nigdy wcześniej nie próbowałam kuchni tajskiej, na razie moje kulinarne podboje jeśli chodzi o kuchnie wschodu ograniczyły się do kuchni chińskiej i indyjskiej. Ale pomyślałam: a co mi tam! Robimy tajskie curry! Wiele razy czytałam o tym jak się robi to danie, widziałam wiele zdjęć i nie wydawało mi się to trudne. I miałam racje, bo to danie robi się w mgnieniu oka, a dodatkowo jego smak jest tak oryginalny i wyjątkowy, że nie ma się nad czym zastanawiać. To co? Do roboty?


Tajskie curry z kurczakiem i papryką
dla 2 osób

Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru świeżego lub 1/2 łyżeczki w proszku
250 g filetu z piersi kurczaka
pół czerwonej papryki
pół puszki mleka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
starta skórka z limonki lub cytryny
pół łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka octu z białego wina
posiekana kolendra lub pietruszka
ryż

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i imbir, podsmaż 30 sekund uważając żeby przyprawy się nie przypaliły. Następnie dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę i poczekaj aż mięso się zarumieni. Teraz dodaj paprykę. Całość niech się podsmaży razem ok. 1-2 minut. Czas na mleczko kokosowe. Dodaj je razem z pastą curry, skórką z limonki i brązowym cukrem. Poczekaj aż wszystko razem się poddusi. Zredukuj sos aby był lekko gęsty, a na koniec dodaj ocet. Podawaj z ryżem. Można udekorować kolendrą lub pietruszką. Smacznego!





17 komentarzy:

  1. Smakowicie wygladające ;)
    Gdybym jadła mięso z pewnością bym sprobowala. .spróbuje zrobić to na sposób wegetariański


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygladające ;)
    Gdybym jadła mięso z pewnością bym sprobowala. .spróbuje zrobić to na sposób wegetariański


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super blog. Fajny przepis. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazwyczaj jak robię kurczaka z ryżem, to robię go w innym wydaniu, aczkolwiek spróbuję Twojej wersji, bo czytając przepis brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.
    Chciałbym przedstawić wam ciekawe zestawienie pomysłów na 2 śniadanie !
    Naprawdę genialne, warto spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto i niezwykle smacznie. Można? Można :) W dodatku ryż jest tak syty, że przy zaledwie odrobinie pracy można zrobić z niego świetny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej! Z przyjemnością chciałam Cię poinformować, że dostałaś ode mnie nominację do "Mystery Blogger Award" jako blog warty uwagi! :) Zapraszam do mnie na stronę i do zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie kupujesz pastę curry, bo ja nie mogę znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda nieziemsko. Na pewno kiedyś skorzystam z tego przepisu jest to dość proste a na pewno smakuje super. Teraz postawiłam na catering dietetyczny który znalazłam na stronie https://dietly.pl fajna opcja dla tych co nie lubią gotować taki catering dietetyczny przygotowuje dla was dopasowane zdrowe i smaczne posiłki. Na razie u mnie się to sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz spróbowałem Tajskiego jedzenia, będąc w Tajlandii - nie posmakowało mi. Wróciłem do Polski i zacząłem stołować się w azjatyckich restauracjach - gdzie tu logika? :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Chciałbym Wam polecić stronę https://www.phamily.pl/blog/artykul/jestes-tym-co-jesz.html , gdzie dowiecie sie jak ważne jest prawidłowe odżywianie. Jeżeli chcecie poznać co i ile powinniście jeść , to polecam wejść i poczytac.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za przepis tajskie jedzenie bardzo lubię i curry jest w mojej diecie obecne od bardzo dawna. Każdy ma swoje sposoby na zrobienie, ale ten tutaj podany też jest spoko! :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Instagram