Tajskie curry z kurczakiem i papryką
March 29, 2015
-
Pewnego dnia w lodówce zastałam tylko pół piersi kurczaka, pół papryki i pół puszki mleczka kokosowego. Nigdy wcześniej nie próbowałam kuchni tajskiej, na razie moje kulinarne podboje jeśli chodzi o kuchnie wschodu ograniczyły się do kuchni chińskiej i indyjskiej. Ale pomyślałam: a co mi tam! Robimy tajskie curry! Wiele razy czytałam o tym jak się robi to danie, widziałam wiele zdjęć i nie wydawało mi się to trudne. I miałam racje, bo to danie robi się w mgnieniu oka, a dodatkowo jego smak jest tak oryginalny i wyjątkowy, że nie ma się nad czym zastanawiać. To co? Do roboty?
Tajskie curry z kurczakiem i papryką
dla 2 osób
Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru świeżego lub 1/2 łyżeczki w proszku
250 g filetu z piersi kurczaka
pół czerwonej papryki
pół puszki mleka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
starta skórka z limonki lub cytryny
pół łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka octu z białego wina
posiekana kolendra lub pietruszka
ryż
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i imbir, podsmaż 30 sekund uważając żeby przyprawy się nie przypaliły. Następnie dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę i poczekaj aż mięso się zarumieni. Teraz dodaj paprykę. Całość niech się podsmaży razem ok. 1-2 minut. Czas na mleczko kokosowe. Dodaj je razem z pastą curry, skórką z limonki i brązowym cukrem. Poczekaj aż wszystko razem się poddusi. Zredukuj sos aby był lekko gęsty, a na koniec dodaj ocet. Podawaj z ryżem. Można udekorować kolendrą lub pietruszką. Smacznego!
YOU MIGHT ALSO LIKE
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygladające ;)
OdpowiedzUsuńGdybym jadła mięso z pewnością bym sprobowala. .spróbuje zrobić to na sposób wegetariański
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Smakowicie wygladające ;)
OdpowiedzUsuńGdybym jadła mięso z pewnością bym sprobowala. .spróbuje zrobić to na sposób wegetariański
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Super blog. Fajny przepis. Blog warty polecenia.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj jak robię kurczaka z ryżem, to robię go w innym wydaniu, aczkolwiek spróbuję Twojej wersji, bo czytając przepis brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńChciałbym przedstawić wam ciekawe zestawienie pomysłów na 2 śniadanie !
Naprawdę genialne, warto spróbować !
Prosto i niezwykle smacznie. Można? Można :) W dodatku ryż jest tak syty, że przy zaledwie odrobinie pracy można zrobić z niego świetny obiad.
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł!
OdpowiedzUsuńHej! Z przyjemnością chciałam Cię poinformować, że dostałaś ode mnie nominację do "Mystery Blogger Award" jako blog warty uwagi! :) Zapraszam do mnie na stronę i do zabawy!
OdpowiedzUsuńMniam ❤️
OdpowiedzUsuńkuszące danie:)
OdpowiedzUsuńGdzie kupujesz pastę curry, bo ja nie mogę znaleźć :(
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko. Na pewno kiedyś skorzystam z tego przepisu jest to dość proste a na pewno smakuje super. Teraz postawiłam na catering dietetyczny który znalazłam na stronie https://dietly.pl fajna opcja dla tych co nie lubią gotować taki catering dietetyczny przygotowuje dla was dopasowane zdrowe i smaczne posiłki. Na razie u mnie się to sprawdza.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spróbowałem Tajskiego jedzenia, będąc w Tajlandii - nie posmakowało mi. Wróciłem do Polski i zacząłem stołować się w azjatyckich restauracjach - gdzie tu logika? :D
OdpowiedzUsuńChciałbym Wam polecić stronę https://www.phamily.pl/blog/artykul/jestes-tym-co-jesz.html , gdzie dowiecie sie jak ważne jest prawidłowe odżywianie. Jeżeli chcecie poznać co i ile powinniście jeść , to polecam wejść i poczytac.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis tajskie jedzenie bardzo lubię i curry jest w mojej diecie obecne od bardzo dawna. Każdy ma swoje sposoby na zrobienie, ale ten tutaj podany też jest spoko! :)
OdpowiedzUsuńSuper smaczna potrawa, dziękuje za te wpisy na blogu :)
OdpowiedzUsuń