Wielki powrót. Po mega długiej przerwie, wpis o lekkim makaronie, który swą prostotą i aromatem urzeknie każdego. To takie domowe danie, po którym każdy będzie miał uśmiech na twarzy. A ja kocham sprawiać, że ludzie są szczęśliwi przez zjedzenie czegoś pysznego.
Będzie trochę lżej, trochę zdrowiej, więcej o odżywianiu i sporcie. Tak sporcie, bo sport ostatnio jest jedną z ważniejszych rzeczy w moim codziennym życiu i uważam, że każdy powinien taką rewolucję zaprowadzić w swoim. Dlatego jeśli będziecie szukali ciekawych dań przed/po treningu, zdrowego słodkiego grzeszku i tak można by wymieniać bez końca - to zapraszam.
Spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią
/ porcja na 4 osoby /
400 g makaronu pełnoziarnistego
500 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego
oliwa z oliwek lub inny dobry olej
1 spora cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 duża cukinia, pokrojona w półplastry
1 puszka pomidorów
pół szklanki przecieru domowego lub 2 łyżeczki koncentratu
3/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki cukru
ostra papryka, sól, pieprz - do smaku
*cynamon
Makaron gotujemy al dente, tak jak na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinię i ją lekko rumienimy. Zdejmujemy z patelni do osobnego naczynia. Nie myjemy patelni, dodajemy jeszcze troszkę oliwy i podsmażamy na złoto cebulę i czosnek. Następnie wrzucamy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy aż 3/4 będzie już szare i w tym momencie doprawiamy do smaku papryka, solą i pieprzem. Wlewamy pomidory z puszki, przecier lub koncentrat, doprawiamy do smaku oregano, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy sos przez ok. 20 min, po tym czasie dodajemy cukinię i gotujemy kolejne 20 minut. Podajemy z makaronem, posypane świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami.
* Ja do sosów z pomidorów dodaję odrobinę, dosłownie odrobinę cynamonu. Świetnie podkręca smak!
Smacznego!
YOU MIGHT ALSO LIKE
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Super przepis musze go wyprobowac j zapewne to zrobie bo ostatnio cukinia jest numerem jeden na moim stole; ) pozdrawiam serdecznie; )http://margolagranola.blogspot
OdpowiedzUsuń.com/?m=1
No to witam w klubie z cynamonem :) U mnie sos do spaghetti również funkcjonuje z cukinią ale daję do tego jeszcze 2-3 łychy majonezu (dekoracyjny Winiary), niemal tyle samo chrzanu łagodnego (Urbanka) i przecier Pomidori. Cynamon jest świetnym wyzwalaczem smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre danie jak na po treningu żaden grzeszek węgle w makaronie dla odżywienie mięśni, mięsko/białko byle wołowe nie wieprzowe olej tylko kapkę dosłownie i sio z cukrem !!
OdpowiedzUsuń