Spaghetti z cukinią

Wielki powrót. Po mega długiej przerwie, wpis o lekkim makaronie, który swą prostotą i aromatem urzeknie każdego. To takie domowe danie, po którym każdy będzie miał uśmiech na twarzy. A ja kocham sprawiać, że ludzie są szczęśliwi przez zjedzenie czegoś pysznego.
Będzie trochę lżej, trochę zdrowiej, więcej o odżywianiu i sporcie. Tak sporcie, bo sport ostatnio jest jedną z ważniejszych rzeczy w moim codziennym życiu i uważam, że każdy powinien taką rewolucję zaprowadzić w swoim. Dlatego jeśli będziecie szukali ciekawych dań przed/po treningu, zdrowego słodkiego grzeszku i tak można by wymieniać bez końca - to zapraszam.




Spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią
/ porcja na 4 osoby /

400 g makaronu pełnoziarnistego
500 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego
oliwa z oliwek lub inny dobry olej
1 spora cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 duża cukinia, pokrojona w półplastry
1 puszka pomidorów
pół szklanki przecieru domowego lub 2 łyżeczki koncentratu
3/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki cukru
ostra papryka, sól, pieprz - do smaku
*cynamon

Makaron gotujemy al dente, tak jak na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinię i ją lekko rumienimy. Zdejmujemy z patelni do osobnego naczynia. Nie myjemy patelni, dodajemy jeszcze troszkę oliwy i podsmażamy na złoto cebulę i czosnek. Następnie wrzucamy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy aż 3/4 będzie już szare i w tym momencie doprawiamy do smaku papryka, solą i pieprzem. Wlewamy pomidory z puszki, przecier lub koncentrat, doprawiamy do smaku oregano, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy sos przez ok. 20 min, po tym czasie dodajemy cukinię i gotujemy kolejne 20 minut. Podajemy z makaronem, posypane świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami.

* Ja do sosów z pomidorów dodaję odrobinę, dosłownie odrobinę cynamonu. Świetnie podkręca smak!

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super przepis musze go wyprobowac j zapewne to zrobie bo ostatnio cukinia jest numerem jeden na moim stole; ) pozdrawiam serdecznie; )http://margolagranola.blogspot
    .com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  2. No to witam w klubie z cynamonem :) U mnie sos do spaghetti również funkcjonuje z cukinią ale daję do tego jeszcze 2-3 łychy majonezu (dekoracyjny Winiary), niemal tyle samo chrzanu łagodnego (Urbanka) i przecier Pomidori. Cynamon jest świetnym wyzwalaczem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre danie jak na po treningu żaden grzeszek węgle w makaronie dla odżywienie mięśni, mięsko/białko byle wołowe nie wieprzowe olej tylko kapkę dosłownie i sio z cukrem !!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Instagram