Parę lat wcześniej kiedy ktoś mówił mi jak ważne jest jedzenie śniadania myślałam, że to brednie. Ale zaciekawił mnie temat zdrowego odżywiania i tego co można dobrego zrobić dla siebie jedząc i podjęłam tygodniowe wyzwanie zdrowego śniadania. Po tym tygodniu czułam się o niebo lepiej, miałam więcej energii, mniej bolała mnie głowa, a dotrwanie do obiadu w domu nie było wyzwaniem.
Dlatego polecam spróbować takiego sprawdzianu dla nas samych, nie stracimy, a możemy tylko zyskać, więc czemu nie ?
Owsianka z bananem, gruszką, masłem orzechowym i żurawiną
/ na 1 porcję /
4 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka
1 dojrzały banan
1 gruszka
łyżka masła orzechowego
garść żurawiny
cukier do smaku
Płatki namaczam przez chwile w mleku, można odstawić je na całą noc, ale ja nie zawsze planuję co będę jadła rano, więc uważam, że jest to zbędne.
Płatki i mleko przelewam do rondelka, zagotowuję. Gotuję aż mleko lekko się zredukuje ok. 3-4 minut. Następnie dodaję połowę pokrojonego banana. Gotuję aż będzie lekko płynne, ale płatki się rozgotują. Można owsiankę trochę posłodzić, ja daję ok. 1 łyżeczki (płaskiej) cukru. Podaję z resztą banana, gruszką, żurawiną i masłem orzechowym.
ja jak to robię to mi wychodzi jogurt, albo taka maślanka bardziej, ja to wszystok w mikser wsadzam i też jest bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńja lubię właśnie taką konsystencję, nie lubię jak jest zbita klucha, ale tyle sposobów na owsiankę co jej amatorów, miksowania na pewno spróbuje! ;) miłego wieczoru!
Usuńooo , jadłam podobną! bardzo smaczne połączenie, a owsianka na śniadanie idealna :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój śniadaniowy cykl :) Śniadanie to ważna część dnia, lepiej o nim pamiętać i umilić sobie poranek.
OdpowiedzUsuńowsianka to moje ulubione śniadanie! a można ją jeść na tyle różnych sposobów co jeszcze bardziej cieszy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką owsiankę
OdpowiedzUsuń