Klopsiki w sosie pieczarkowym



Dziś mam dla Was obiad łatwy i przyjemny. Należy do tych, które ''robią się same''.
Robiłam go dzisiaj z moją Babcią. Podglądając ją dzisiaj jak szuka słoiczka z solą, jak sprawdza czy sos jest odpowiednio gęsty zauważyłam, że miłość do jedzenia i gotowania otrzymałam właśnie od Niej. Wcześniej myślałam, że to po prostu przyszło samo. Ale teraz już wiem, że nie bez powodu podglądałam jak lepi pierogi na Wigilię czy czyści grzyby do zalewajki.

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki:
0.5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo-wieprzowego )
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
szczypta papryki czerwonej słodkiej
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku

Sos:
40 dkg pieczarek
kostka rosołowa, najlepiej ekologiczna
1,5 łyżki mąki pszennej
4 łyżki zimnej wody
sól i pieprz do smaku

Mięso łączymy z jajkiem i bułką tartą i dobrze wyrabiamy. Doprawiamy do smaku.
W garnku gotujemy wodę, ja użyłam ok 1.5 litra, ale tą ilość musimy modyfikować według uznania.
Na wrzątek wrzucamy klopsiki i kostkę rosołową. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do klopsików i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Po tym czasie w szklance rozrabiamy mąkę z wodą i powoli wlewamy do garnka. Gotujemy chwile, sprawdzamy gęstość sosu i ew. dodajemy więcej wody z mąką lub samej wody jeśli sos jest za gęsty.
Doprawiamy do smaku, podajemy z kaszą lub ryżem.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. OCh, spragniona jestem takich prostych przepisów :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj właśnie planuję przygotowanie sosu pieczarkowego na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a do nich koniecznie kopytka. Moja mama często robiła podobne dania zawsze serwowane właśnie z naszymi polskim kluskami i ogórkiem kiszonym. Jeśli komuś było mało zawsze mógł sobie zrobić deser w postaci kopytek masłem i cukrem. Proste i piękne czasy! Chętnie do nich wracam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pepa, czemu ja o tym nie wiedziałem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ tu pięknie...:) a takie klopsiki to świetna sprawa, no i babcia to gwarant jakości:)

    OdpowiedzUsuń
  6. smacznie wygladaja robie podobne tylko obsmażam najpierw klopsiki a później duszę razem z pieczarkmi i robie w sosie śmietanowym zapraszamdo sprawdzenia na: http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/02/50-klopsiki-w-sosie-smietanowo-grzybowym.html:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, wyszedł za pierwszym razem!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Instagram