W moim domu poszukiwania idealnego ciasta na pizzę trwają dalej. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić lekkie i puszyste ciasto. Wczorajsza walka z piekarnikiem i ogólnie ze złośliwością rzeczy martwych skłoniła mnie do podjęcia decyzji o kupnie kamienia do pizzy. Teraz szukam jakiegoś dobrego, jeśli macie jakiś sklep godny polecenia, proszę pisać ;)
2. Ciasto na pizzę - lekkie i puszyste
/ na 2 pizze ok. 25 cm /
3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej + do posypania stolnicy
2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
1/2 łyżki soli
Pół ilości wody podgrzać, ale nie tak żeby była gorąca. Dodać do niej drożdże i cukier, odstawić na 5 minut, w tym czasie zaczną się pienić. Mąkę przesiać do miski i zrobić na środku wgłębienie. Wlać do niego drożdże, resztę (również podgrzanej) wody i oliwę. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, dopóki nie będzie w miarę elastyczne i mało kleiste. Uformować kulę, posmarować oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40-50 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną porcję rozłożyć na posmarowanej oliwą blasze i przykryć na parę minut ściereczką żeby podrosło. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni. Pizzę posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Piec ok. 14 minut, zajrzeć po tym czasie i zobaczyć czy brzegi i spód są rumiane. Smacznego ;)
Ostatnio moimi ulubionymi dodatkami do pizzy są tuńczyk, oliwki i pieczarki ;)
About Me
Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!