6 czerwca 2012

Pancakes

Czy może być coś lepszego niż puszysty naleśnik z marmoladą w chłodny, deszczowy dzień? Przepis jest wynikiem licznych prób i błędów, wiele razy modyfikowany, ale chyba doszłam do ideału. Są delikatne, słodkie i rozkosznie puszyste.

Pancakes
proporcje na min. 10 naleśniczków

150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g cukru
1 jajko
150 ml mleka
100 g jogurtu lub kefiru
40 g roztopionego masła
1 łyżeczka oleju
marmolada, ulubione owoce, syrop klonowy jako dodatki

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem w małej misce. W drugiej, większej misce połączyć jajko, mleko, jogurt i masło. Partiami dodawać do tego suche składniki i mieszać do powstania jednolitej masy.
Patelnię rozgrzać z łyżeczką oleju. Dużą łyżką nakładać na nią porcje ciasta i piec z każdej strony na złoty kolor. Placuszki najlepiej piecze się na prawie suchej, mocno nagrzanej patelni. Przed smażeniem do ciasta można dodać ulubione owoce i jak tylko pokażą się maliny albo jagody wstawię zdjęcia ;)

Smacznego ;)



11 komentarzy:

  1. najlepsze z jagodami, już się nie mogę doczekać sezonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W zasadzie to nigdy go nie oglądałam. Warto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ideał powiadasz?:> bo ja kiedyś próbowałam zrobić i nic z tego, więc muszę Twój przepis wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda, to prawda;) ale wtedy moje zupełnie nie chciały "się ściąć";/

      Usuń
    2. może za mało proszku do pieczenia, albo masła.. wypróbuj koniecznie, czekam na relację ;)

      Usuń
  4. Ależ wyglądają pięknie - jak plaster miodu :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...