Jest to bardzo łatwy przepis na pyszne śniadanie. Omlet, który przyprawia mnie o uśmiech nawet w najbardziej deszczowy dzień. Przepis dobry nawet dla tych, którzy szerokim łukiem omijają wejście do kuchni ;) Ostatnio użyłam oryginalnego włoskiego pesto prosto z Rzymu, ale równie dobre wychodzi to domowe, dlatego umieszczam przepis ;)
Omlet z pomidorami i zielonym pesto
Omlet
jajko 2 szt.
mąka 1/4 łyżki
mleko 1 łyżka
pieprz i sól do smaku
średni pomidor 1 szt.
mozarella 50 g.
świeży tymianek 1 łyżeczka
masło Lurpak 1 łyżka
Zielone pestobazylia 1 szklankajajko 2 szt.
mąka 1/4 łyżki
mleko 1 łyżka
pieprz i sól do smaku
średni pomidor 1 szt.
mozarella 50 g.
świeży tymianek 1 łyżeczka
masło Lurpak 1 łyżka
czosnek 1-2 ząbki
Parmezan 35 g
orzeszki piniowe 35 g
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa z oliwek 1 łyżka
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni podgrzać masło to momentu aż zacznie lekko skwierczeć. Dodać czosnek i podsmażać ok. 3 minut. Dodać pomidory i lekko ugniatając dusić je przez 5-7 minut. Do oddzielnej misce dodać jajka, mąkę, mleko i przyprawy i dokładnie rozbełtać masę widelcem, najlepiej okrężnymi ruchami by dostało się jak najwięcej powietrza. Pomidora zalać przygotowaną jajeczną masą i dokładnie wymieszać. Doprawić świeżym tymiankiem. Podsmażać aż jajka się zetną i wtedy ułożyć plasterki mozarelli. Poczekać aż się roztopi. Przełożyć delikatnie łopatką na talerz.
Liście bazylii, drobno posiekany czosnek, orzeszki i Parmezan umieścić w naczyniu, jeśli używamy blendera. Wolno mieszając dodawać stopniowo oliwę. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Pesto musi mieć dosyć gęstą konsystencję.
Smacznego ;)
Ten przepis bierze udział w konkursie TUTAJ
Dziękuję za każdy głos : )
Taki omlet w sam raz na niedzielne leniwe śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Dziękuję za odwiedziny.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń