Makaron smażony z warzywami




Makaron smażony z warzywami
(porcja dla 2 osób)
2 duże marchewki
1/2 puszki zielonego groszku
1/2 główki kalafiora
1/2 główki brokuła
200 g fasolki szparagowej
jajko
mała cebula
3 ząbki czosnku
przyprawy wedle uznania, ja używam ok. 1/4 łyżeczki:
curry
imbir
kolendra
kurkuma
papryka czerwona
pieprz cayenne
cynamon (ostrożnie z ilością)
pieprz i sól do smaku
natka pietruszki do dekoracji
ulubiony makaron
sos:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody

Warzywa pokroić wedle uznania. Wstawić wodę na makaron i warzywa. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu, a warzywa od momentu zagotowania przez 10 minut. Odcedzić po tym czasie. Czosnek i cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać ugotowane warzywa. Podsmażać na średnim ogniu, aż się zarumienią. Warzywa przesunąć na bok patelni i rozbić jajko. Poczekać chwilę, aż się zetnie i wymieszać z warzywami. W misce zrobić sos, dodać do niego przyprawy. Makaron i sos wrzucić na patelnię. Wszystko smażyć jeszcze ok. 10 minut na średnim ogniu. Często mieszać. Podawać udekorowane natką pietruszki. 

Można użyć warzyw mrożonych lub takich jakie są pod ręką.
Smacznego.

Kasztany już zakwitły, czas na maturę.

8 komentarzy:

  1. Bzy też już pięknie zakwitły i do tego pachną odurzająco...:) a makaronik musi być smaczny, bo uwielbiam makarony:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. zachęcam do wypróbowania, niebo w gębie ;)

      Usuń
  3. Przepadam za takimi daniami. Robię coś podobnego wrzucając wszelkie warzywa jakie mam pod ręką i doprawiając podobnie jak Ty w azjatyckim stylu.
    W Portugalii co prawda kasztany już dawno przekwitły, ale tutejsza matura również się zbliża wielkimi krokami. W tym roku zdaje mój syn. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. matura to bzdura ;) lepiej zająć się czymś pożytecznym. ale niestety...

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wspaniale:) chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!

Instagram