Pizza - ulubione danie chyba większości z nas. Zapach ciepłego ciasta, ciągnący się ser. Lubię ją jeść w małej knajpce z przyjaciółmi, gdzie pozornie mała salka mieści mnóstwo ludzi. Wszyscy siedzą łokieć przy łokciu, głośno rozmawiają, śmieją się. Jednak najbardziej lubię robić ją sama. Zapach drożdży i to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Szukam przepisu idealnego. Zawsze jakiś mam na pierwszym miejscu, ale żaden nie jest TYM, właśnie tym, który jest perfekcyjny. Zapraszam do poszukiwań.
1. Pizza na cienkim, chrupiącym cieście
160 g mąki
1 łyżeczka suszonych drożdży instant
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soli
100 ml ciepłej wody
Drożdże, sól i ciepłą wodę mieszam do połączenia się wszystkich składników. Dodaję oliwę. Odstawiam na 10 minut. Dodaję mąkę i zagniatam na obsypanej mąką stolnicy dopóki ciasto nie będzie gładkie i elastyczne. Formuję kule, wkładam do miski, smaruję lekko oliwą, przykrywam czystą ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. Piecyk nastawiam na 240 stopni. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Rozprowadzam na kształt koła na papierze do pieczenia. Formuję brzeg. Nakładam sos i resztę składników. Wkładam do nagrzanego piecyka, wyjmuję gdy pizza się zarumieni.
Smacznego!
Pizzę piekę tradycyjnie - w piecyku. Ale moim małym marzeniem jest nabycie kamienia do pizzy. Jakie macie o nim zdanie?
Sprzedałam aparat i kupuję nowy, stąd tragiczna jakość zdjęć. Przepraszam ;-)
About Me
Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
pizza na cienkim cieście jest najlepsza :-)
OdpowiedzUsuń