W pewnym centrum handlowym pod Łodzią jest knajpa z kuchnią turecką. Jedząc tam, mam pewność, że wszystko jest świeże i w dodatku smakuje wyśmienicie. Mamy tam możliwość zakupu oczywiście tradycyjnego kebaba w bułce, w tortilli, ale też wiele przysmaków i dań, które nie są serwowane w żadnym innym miejscu z kuchnią turecką jakie odwiedziłam. Moją ulubioną zupą, która jest ekstremalnie tania(tylko 6 zł!) jest krem z soczewicy. Podawany z gorącą pitą, plastrami cytryny i suszoną papryczką chilli. Tą właśnie zupę próbowałam odtworzyć w mojej kuchni.
Turecka zupa krem z czerwonej soczewicy
litr bulionu
25 dkg czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka
1 łyżka masła
sól
curry
kurkuma
kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
ocet winny
cytryna
W garnku rozgrzewam masło, dodaję do niego posiekany czosnek i chwilę go złocę. Dolewam bulion i doprowadzam do wrzenia. Dodaję soczewicę, marchewkę, cebulę i gotuję pod przykryciem przez ok. 30 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie. Po tym czasie doprawiam przecierem pomidorowym i gotuję jeszcze 5 minut. Doprawiam zupę solą, curry, kurkumą i kolendrą i miksuję wszystko w blenderze. Ponownie gotuję i dodaje do smaku ocet winny. Podaję z cytryną, szczyptą chilli i ulubionym pieczywem.
Na zdjęciu jest pieczywo z soi, które bardzo polecam. Ma bardzo gęsty miąższ i jest dosyć wilgotne, kupiłam je na targu regionalnym, tak dla spróbowania.
About Me
Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Chorwacka kuchnia nie jest jedną z moich ulubionych, ale ma kilka dań do których lubię wracać tu - w Polsce. Większość restauracji na połud...
-
Kurczak Tikka Masala. Z przepisu Jamiego Olivera. Najbardziej spodobał mi się oczywiście oryginalny indyjski smak, którego nie umiem ...
-
Zupę cebulową jadłam tylko raz w życiu w dobrej restauracji. Teraz pierwszy raz robiłam ją sama, więc skorzystałam z niezawodnego Jamiego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest dla mnie ważny, dziękuję!